RANCANG BANGUN ALAT PENGERING TIPE RAK SISTEM DOUBLE BLOWER
Sari
on sunlight. However, it does have many flaws that depends only on sunlight and weather changes so
as to reduce the quality and interfere with the desired process. To improve the quality of the resulting
yam flour is required drier. In this study focuses on design of yam drier rack type with double blower.
The use of double blower on this instrument aims to establish a hot air flow patterns that can distribute
the temperature evenly across the drying chamber, so that the drying process can take place quickly.
Results of testing tools is done, the total energy requirement for drying chestnuts from the initial
moisture content of 84% to 4.91% for 4 hours at 20118,823 kJ with total LPG consumption required
for 0434 kg of LPG per hour and needs for 0109.
Teks Lengkap:
PDF (English)Referensi
Bukle, K. A., (1985): Ilmu Pangan, Jakarta, UIPress.
Cengel, Yunus A., Boles, Michael A., (2002):
Thermodynamics-An Engineering Approach.
th Edition, New York, McGraw Hill.
Earle, R. L., (1982): Satuan Operasi dalam
Pengolahan Pangan, Bogor, Penerbit Sastra
Hudaya.
Fellows, P., (1990): Food Processing Technology
Principles and Practice, New York, Ellis
Horwood Press.
Heldman, Dennis., (1981): Food Process
Engineering, Westport, Connectiour, AVI
Publishing Company Inc.
Holman, J.P., (1995): Perpindahan Kalor, Jakarta,
Erlangga.
Juvinall, Robert C., (1967): Fundamental of
Machine Component Design, New York, John
Wiley & Sons.
Kartasapoetra, (1989): Teknologi Penanganan
Pasca Panen, Jakarta, Rineka Cipta.
Khatir, Rita., Ratna, dan Wardani., (2011):
Karakteristik Pengeringan Tepung Beras
dengan Menggunakan Alat Pengering Tipe Rak,
Jurnal Ilmiah Pendidikan Biologi, Biologi
Edukasi Volume 3, Nomor 2, Desember 2011,
pp:1-4.
Napitupulu, Farel H., dan Atmaja, Yuda Pratama,
(2011): Perancangan dan Pengujian Alat
Pengering Jagung dengan Tipe Cabinet Dryer
untuk Kapasitas 9 kg Per Siklus, Jurnal Dinamis
Volume II No. 8, pp: 32-43.
Nelwan L. O., Kamaruddin, A. H. Suhardiyanto dan
M.I. Alhamid., (1997): Performansi
Pengeringan Kakao dengan Alat Pengering Tipe
Efek Rumah Kaca, Seminar PERTETA di
Bandung tanggal 7-8 Juli 1997.
Napitupulu, Farel H., dan Tua, Putra Mora., (2012):
Perancangan dan Pengujian Alat Pengering
Kakao dengan Tipe Cabinet Dryer untuk
Kapasitas 7,5 kg Per Siklus, Jurnal Dinamis
Volume II No. 10, pp: 8-18.
Rachmawan, O., (2001): Pengeringan, Pendinginan,
dan Pengemasan Komoditas Pertanian,
BuletinAgroindustri Edisi 5, pp:12-23.
Setianto Wahyu, B., (1996): Analisa Kebutuhan
Energi Pada Proses Pengeringan Biji Kakao,
Majalah BPP Teknologi, No/LXIX/Mei/96.
pp:111-115.Singh, Paul., (2001) Introduction to Food
Enginering, New Jersey, Academic Press.
Sutrisno dan Budiraharjo, (2009): Rekayasa Mesin
Pengering Padi Bahan Bakar Sekam Kapasitas
T Terintegrasi untuk Meningkatkan Nilai
Ekonomi Penggilingan Padi Di Lahan Pasang
Surut Sumatra Selatan, Jurnal Pembangunan
Manusia, Edisi 6.
Taib, G., G. Said dan S. Wiraatmadja, (1987):
Operasi Pengeringan pada Pengolahan Hasil
Pertanian, Jakarta, Mediyatama Sarana Perkasa.
Tamba, Martawijaya., Rohanah, Ainu, dan Munir,
Achwir Putra., (2015): Rancang Bangun Alat
Pengering Kabinet untuk Ikan Pora-pora
(Mystacoleucus padangensis), Jurnal Rekayasa
Pangan Volume 3 No. 2, pp:254-260.
Thamrin, Ismail dan Kharisandi, Anton., (2011):
Rancang Bangun Alat Pengering Ubi KayuTipe
Rak dengan Memanfaatkan Energi Surya,
Prosiding Seminar Nasional AVoER ke-3,
Palembang, 26-27 Oktober 2011, pp: 49-54.
Walker, John R., (1981): Machining Fundamentals,
Illinois The Goodhearth
Refbacks
- Saat ini tidak ada refbacks.